Okamura prezidentem?
20.12.2012 | Autor: rotacak
O politiku se nezajímám. Proč? Je to svoloč, lžou, dělají si co chtějí a není koho volit. Nemůžu s tím vůbec nic dělat a proto se o to nezajímám, šetřím nervy a kroutím hlavou nad těmi, kteří na politiku denodenně nadávají, ale přitom s tím vůbec nic dělat nechtějí a připadá mi, že pouze to nadávání je jejich cílem. Takového vyplýtvaného času, který by mohli strávit jinak.

Bohužel, byl jsem do dohoto marastu vtažen a to díky panu Okamurovi. Nikdy mne nenapadlo, že se budu starat o to, kdo bude naším prezidentem. Kdo bude tím panákem, který bude žvanit hezká slova aby nikoho nenaštval a udržoval dobré vztahy se zahraničím.

Pana Okamuru jsem poprvé viděl v pořadu DenD a i když většina lidí propadla jeho kouzlu, já spíše naopak (a to mám Japonsko v oblibě a je to jediná země, kam se chci podívat), nějak mi neseděl, myslím, že mohl jednat s lidmi citlivěji, ale na druhou stranu, byznys není o tom, aby se lidem utíraly zadky a hladilo je po hlavičkách. Byznys je o tom, aby se člověk proklestil všemi klacky, které mu ostatní háží pod nohy a aby vydržel ty facky z okolí. Pokud se rozbrečí hned při nepříjemném pohledu, tak je na špatné cestě.

Každopádně jeho volební program a jeho názory jsem začal sledovat až při jeho kandidatuře na prezidenta. A musím přiznat, že mi to přidalo jednu starost navíc. Starost o to, kdo bude naším prezidentem. Kvůli němu jsem se začal o celý ten chaos v politice trochu zajímat a zjistil jsem, že on je jediným možným kandidátem, který by něco dokázal změnit.

Je málo politiků, kterým vůbec rozumím, je i několik, kteří klidně do kamery místo odpovědi „ano/ne“ několikrát opakují tu samou větu, kterou říkají „vlezte mi na záda, stejně vám odpovím tak, abyste nic nevěděli“. Jsou i politici, kteří mě rozčílí jenom tím, jak blbě kecají a je úplně jedno o čem. Ale ještě se nestalo, aby existoval politik, kterému zaprvé budu vše rozumět a zadruhé s ním budu stoprocentně souhlasit.

Vždyť si vezměme jedinou věc – to, že nejsou peníze. Každý normální člověk, když má dluhy, tak se je snaží splatit. To znamená, že si nebude dluh zvětšovat a kupovat si další auta, třikrát předělávat fasádu na baráku a podobně. Ale politici ano – stát má dluhy a politici kupují vojenská letadla, staví dálnice (které se rozbijí ještě dříve než se dostaví) atd. A řešení je snadné – stačí přestat krást. Zvyšování daní vede jen ke kolapsu, to přece musí vědět každý ale jim je to jedno, oni už tam nebudou.

Takže když si srovnám „panáky“ na post prezidenta, kteří budou jen vysedávat a promlouvat k lidu, tak je jedno jak jsou inteligentní a jakou politickou kariéru mají za sebou, protože jedině pan Okamura tady může udělat nějaký bordel v politice a to je potřeba.

Že se ho bojí už teď, je naprosto jasné. Nechtějí mu uznat ani tu nominaci – přičemž vlastně o nic nejde. Je to jen nominace. A i tak se už zuby nehty brání. Bohužel překážkou nejsou jen ti nahoře, ale i obyčejní lidé, kteří sežrali všechnu moudrost světa. Začínají říkat názory jako že už toho má nechat a zkusit to za pět let, ať se volby neprotahují, že jeho názory jsou naivní, že to tak nemůže fungovat, že prezident nemá žádné pravomoce atd.

Proboha co to je za voloviny? Zkusit to za pět let? To se dobrovolně chcete nechat dalších pět let okrádat? Koho zajímá jestli se volby protáhnou nebo ne? Spousta lidí ani neví, že máme nějakého prezidenta, ale najednou jim vadí, že se jeho volby protáhnou? Že jeho názory v praxi nemohou fungovat? A to jste tedy teď spokojení, že se bojíte zkusit něco jiného? Musí se to zkusit a pokud to fungovat nebude, tak se prostě zkusí další řešení, to je naprosto normální. Že prezident nemá pravomoce? Tak si ty pravomoce udělá, zveřejní problémy a bude jednat, ne jen sedět. Spolu s námi to musí jít. Ale ta česká zaprděnost je strašná – radši zvolíme panáka aby se nic neměnilo, než zkusit něco nového.

A co když se z něj stane další Gross, ten taky hezky mluvil? A nebo Věci Veřejné? Tak se stane. Riziko je tu vždycky, ale dokud nebudeme zkoušet cesty ke zlepšení, tak se nikdy nic nezmění. Volili jsme Grosse, ale nevyšlo to. Volili jsme VV, ale taky to nevyšlo. A musí se to zkoušet pořád dál, dokud to konečně nevyjde. Myslel jsem si, že tady není žádná horší volba. Žijeme v marastu a každá změna může být maximálně lepší, ale jak vidím, tak lidé radši žijí v tomto marastu, než aby zkusili šanci na lepší časy a to z naprosto stupidních důvodů.

Okamurova cesta je jako byste se na vesnici rozhodli v zimě zadarmo každý den odstraňovat sníh ze všech cest, aby za to lidé nemuseli platit obci. Řeknete si, že je to dobrá věc. Ale on nebude bojovat jen s obcí, která přijde o peníze. On bude bojovat i s těmi lidmi, pro které to dělá – jedni si začnou stěžovat, že jim dělá pod okny rámus, druzí zase že jim nahrne sníh na plot, třetí že na jaře zbyde na cestách posypový štěrk. Nikdo z nich ho nepochválí za to, že mohl celou zimu bezpečně jezdit autem do práce po uklizených cestách, ani za to, že si lidé nelámou nohy na svých soukromých cestičkách a ne jen na hlavní cestě a nikdo mu za to nic nezaplatí.

Tohle všechno je ale potřeba překonat a vydržet. Jelikož je pan Okamura částečný japonec, tak snad mu ta síla vydrží. V japonsku se jen tak nevzdávají a díky tomu jsou také technologickou špičkou.

Díky několika jeho videím mi svitla naděje, že ještě není vše ztraceno. Že bych nemusel být pyšný jen na mistrovství světa v hokeji, ale že bych se nemusel za naši zemi stydět. Naopak, mohl bych se jí i chlubit. A mohl bych se vrátit k mému přesvědčení, že slušné chování a poctivá práce nemusí být něco, co dělají jen ti hloupí, protože ti chytří si to dokáží nakrást.

[ Přečteno: 808x ] [ Komentářů: 0 ]
.: © Rotačák 2004 - 2024 :.